След четири месеца комисия трябва да се произнесе за това, кои

...
</TD
>След четири месеца комисия трябва да се произнесе за това, кои
Коментари Харесай

Важно за санирането! Какъв е шансът блокът ни да се класира и какво да правим, ако отпаднем

След четири месеца комисия би трябвало да се произнесе за това, кои здания ще бъдат утвърдени за саниране. Вече има и нова методика с точки. Какъв е шансът блокът ни да се класира и какво да вършим, в случай че отпаднем?

" Общата стойност на инвестицията, която ни е предоставена от Европейски Съюз за възобновяване на жилищни здания е 1,4 милиарда лв.. Дейността е разграничена на два стадия. По първия етап се планува 100% финансиране на постройките. Финансирането на вторият стадий ще бъде на 80%, а останалите 20% би трябвало да бъдат обезпечени от притежателите на жилища в постройката “, изяснява пред Би Ти Ви Добромир Василев, шеф на Дирекция " Жилищна политика “ към Министерство на регионалното развитие.

Той уточни още, че срокът на първият стадий е изминал на 1 юни, а кандидатстването за стадий втори е до 16 януари 2024 година Има и нова методология, стана ясно от думите му. Основният съставен елемент е успеваемостта на разходите – каква е цената на всеки икономисан киловат сила.

Aко блокът ни не се класира за 100% финансиране, имаме опция да аплайваме за втория стадий, при който се постанова 20% самоучастие.

Собственици на дребни здания настояват, че критерият за застроена площ  ще даде късмет на живеещите в огромни блокове.

" Бяха подадени планове за близо 4 милиарда лв. при бюджет от 1,1 милиарда лв., което прави селектирането на постройките много сложна задача. Със сигурност ще има много недоволни от крайното класиране, тъй като не можем да предоставим средства на всички. Но това, което желая да кажа е, че ще има както огромни, по този начин и дребни здания, които ще получат финансиране на саниране “, сподели още той.

" Методиката за двата стадия е една и съща. Основният съставен елемент е успеваемостта на разноските, каква е себестойността на всеки икономисан киловат сила. Друг значим аршин е % на спестявания, който се реализира с осъществяване на ограниченията според енергийния документ, който ви се дава. Процентът на единодушие на живущите в блока и застроената повърхност също имат огромно значение при класацията “, изясни шефът на дирекция " Жилищна политика “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР